земјена топлинска пумпа инсталирана на КУЌАТА СКАЈ ПРОЗОР, ВНАТРЕШНИ ХЕБРИДИ

КУЌАТА СКАЈ ПРОЗОР, ВНАТРЕШНИ ХЕБРИДИ

Позадината

Изградена во затскриено опкружување на островот Скај, Skye Window House е луксузна викендичка која може да се пофали со прозорци од подот до таван и импресивен поглед на крајбрежјето - но неговата груба локација исто така значи дека е подложна на некои од најтешките клими во ОК. При истражувањето на системот за греење надвор од мрежата за имотот со три кревети и две бањи, предизвикот за сопственикот Торстен Менсон беше да најде решение што ќе обезбеди удобно внатрешно опкружување и сигурна топла вода, без оглед на надворешната температура. По опсежното истражување за технологиите за обновливи извори на греење, Торстен сакаше да се определи за системот за топлинска пумпа NIBE и побара совет од локалниот специјалист и NIBE VIP инсталатер Lochaber Renewables.

Решение

Греам Мос, директор во Lochaber Renewables, се состана со Торстен за да разговара за уникатните барања на проектот, и продолжи да ги специфицира, дизајнира и вгради топлинската пумпа NIBE F1245 од земјата (GSHP) и пакетот за издувен воздух. Ова е направено од GSHP од 8 kW, внатрешна единица комплетна со интегриран цилиндар за складирање топла вода од 180 литри и вградени контроли, тампон резервоар од 100 литри и модул за издувен воздух NIBE FLM. Освен што користи обновлива топлина од надворешно дупче од 150 метри за да обезбеди сигурно загревање на просторот и топла вода во текот на целата година, благодарение на модулот NIBE FLM, системот користи и обновување на топлина и рециклирање на воздухот за да обезбеди вентилација контролирана со температура.

Резултати

Новиот NIBE GSHP систем сега е целосно во функција и обезбедува ефикасна, лесно достапна и исплатлива топла вода и греење за Skye Window House и неговите гости. Опремен е за употреба со NIBE Uplink – онлајн програма за следење и контрола која ќе им овозможи на Torsten и Graham далечински пристап до системот преку безбедно најавување. Инсталацијата е подобна и за шемата за поттикнување на обновлива топлина (RHI), што значи дека може да генерира тековни плаќања за топлината што ја произведува GSHP.

Сведоштва од клиенти

„Пред инсталацијата, направив многу истражувања за технологиите и давателите на обновливи извори на греење - и експертизата и досието на NIBE во индустријата навистина се издвојуваа. Јас сум половина Швеѓанец, па знаев дека компанијата има долго наследство на производи кои се спротивставуваат на екстремни услови, а тоа е токму она што ни треба на место каде што надворешната температура може да варира помеѓу горчливо студено и многу топло. Имајќи ја предвид вентилацијата, првично бев заинтересиран за самостојна топлинска пумпа за издувниот воздух, така што исто така бев многу задоволен кога Греам советуваше да одиме на интегрираното поставување на изворот на земја / издувниот воздух.

„Генерално, сметаме дека системот е многу одговорен и лесен за користење. Едноставно ја поставувам саканата температура и ја оставам сама по себе, а тоа помага да се создаде пријатно, луксузно чувство во куќата. И јас не се грижам дали гостите го користат, бидејќи контролите се толку интуитивни (толку јасни како да користите iPhone). Од логистичка гледна точка, системот е многу понизок одржување и исплатлив за работа од другите алтернативи надвор од мрежата, како нафтата.

Торстен Менсон

_