земјена топлинска пумпа инсталирана на ХЕКСАМ И СЕВЕРН МАРТ, Хексам

ХЕКСАМ И СЕВЕРН МАРТ, Хексам

Позадината

Hexham and Northern Mart е аукциска куќа во Хексам (25 милји западно од Њукасл), специјализирана за продажба на добиток и говеда на фармери ширум североисточна Англија. Бизнисот одлучи дека е време да го замени својот стар систем за греење на гас со поодржлива алтернатива – која не само што ќе ја намали потрошувачката на енергија и тековните трошоци, туку и ќе заработи дополнителен приход преку Стимулацијата за обновлива топлина (RHI). Минимизирањето на влијанието врз секојдневните операции за време на транзицијата беше уште едно клучно размислување. Управниот директор Роберт Адисон го задолжи специјалистот за обновливи извори на енергија и NIBE VIP Installer Calibrate Energy Engineering да го најдат вистинското решение за да ги задоволи барањата за греење и топла вода на зградата од 112.050 квадратни метри.

Решение

Тимот во Calibrate специфицираше, дизајнираше и инсталираше обновлив систем за греење од 300 kW составен од пет единици NIBE F1345 со земјена топлинска пумпа (GSHP) од 60 kW. Тие го поврзаа ова со 50 kW сончева PV низа, вградена на покривот на главната област на пенкало, која делумно го напојува системот NIBE GSHP. Топлинските колектори во земјата потребни за GSHP беа поставени на полињата околу зградите, а контролните единици беа сместени во монтажна просторија за погон до задниот дел од просториите. Инсталирањето траеше само три месеци од почеток до крај, и за тоа време беше вообичаено за Хексам и Нортерн Мартс.

Резултати

Споени заедно во каскада за поголем излезен капацитет, петте единици NIBE F1345 GSHP сега задоволуваат 95% од годишната побарувачка за греење и топла вода на Hexham и Northern Marts од 394.000 kW/h. Во меѓувреме, 50 kW сончевата PV матрица генерира доволно бесплатна електрична енергија за да надомести значителни 50% од енергијата потребна за да се работи на GSHP системот. Hexham & Northern Marts треба да оствари 236% поврат на инвестицијата - при што се проценети £ 862.000 заштеда на енергија и комерцијални RHI плаќања во следните две децении.

Сведоштва од клиенти

„Не би можеле да бидеме посреќни со нашите нови обновливи извори на топлина и енергија. Покрај тоа што обезбедува моментални намалувања во користењето на енергија и последователни заштеди на сметките за греење, решението NIBE GSHP ни обезбедува постојан прилив на приход во следните две децении, благодарение на RHI. Моќта произведена од соларните PV панели е дополнителен бонус и го прави функционирањето на системот за топлинска пумпа уште поисплатливо.

„Како резултат на тоа, очекуваме да видиме повеќе од двојно враќање на нашата оригинална инвестиција во следните 20 години - што е апсолутно непроценливо од деловна гледна точка. Не само ова, туку имаме и ефикасно, доверливо поставување на обновливи извори на енергија што е погодно за иднината и ќе продолжи да дава постојани заштеди во годините што доаѓаат“.

Роберт Адисон, управен директор, Hexham & Northern Marts

Прочитајте повеќе за Hexham & Northern March

_