Пролетна ливадска фарма

Пролетна ливадска фарма

ПОЗАДИНАТА

Расфрлани низ оградите на Кембриџшир се многу трошни фарми кои се зрели за реновирање.

Една таква штала, која се наоѓаше на семејно земјиште, стана проект за реновирање на сопственикот Ден Хоутон, кој се впушти во потрагата да создаде нов дом со три спални соби за себе и за својот партнер и исто така да ги искористи вештините што ги покажува во своето занимање како столар.

Додека алтернативата на главниот гас беше очигледно неопходна поради локацијата на шталата надвор од мрежата, само кога се бараше дозвола за планирање стана очигледно дека е неопходен обновлив извор на енергија за исполнување на барањата.

Тоа беше тоа што го доведе Дан до EcoInstaller, локална компанија која работеше со него во текот на целиот проект за да ги специфицира точните производи, да го инсталира системот и да се грижи за тековното одржување.

Беше наведен NIBE F2040 8kW ASHP заедно со цилиндар за вода од 200 литри, тампон резервоар од 40 литри и контролер SMO40 за да се обезбедат домашни контроли и следење на енергијата.

Решение

„Проектите за реновирање се одлични за работа и оваа прекрасна штала е спасена и претворена во прекрасен дом кој е топол и пријатен дури и на својата изложена локација“, рече Ребека Хабард EcoInstaller. „Работевме со Дан за време на фазата на спецификација на проектот за да се осигураме дека неговите барања за планирање се исполнети и дека се инсталирани правилните производи за да се обезбеди топлина и топла вода и да се исполнат неговите очекувања.

Резултати

Имотот беше завршен во јули 2017 година и го доби својот сертификат EPC што резултира со плаќања за поттикнување на обновлива топлина (RHI) од околу £ 800 годишно.

Не само што го поддржува етосот на системите за обновлива енергија во руралните локации, туку покажува и дека проектите за реновирање (од практично напуштени згради) исто така можат да ги искористат придобивките од таквите технологии.

Сведоштва

Сопственикот на Спринг Медоу Фарм Ден Хотон коментираше; „Системите за обновлива топлина беа нешто за што не бев особено свесен додека локалната власт не ги наведе барањата за планирање. Понатамошното истражување покажа колку се сигурни и колку добро функционираат таквите системи и првите знаци се дека нашата топлинска пумпа со извор на воздух е токму она што ни требаше за да го загрееме домот и да испорачаме бескрајна топла вода.

„Еко-инсталаторот беше целосно фантастичен и нè водеше низ процесот, помагајќи и осигурувајќи дека се инсталирани правилните производи. Не само што би ги препорачал, туку и производите и системот NIBE би ги препорачал или на сопствениците на куќи од мрежа или на оние што започнуваат проект за реновирање“.

_