Start Kennisbank NIBE referentieprojecten Residentie Ella: toonbeeld van de modernste technieken

Residentie Ella: toonbeeld van de modernste technieken

Installateur Eddy Gabriels van Innotech is al lang overtuigd van de voordelen van geothermie. Ook voor residentie Ella, een woongebouw met acht luxeappartementen in Oostrozebeke, koos hij resoluut voor deze duurzame oplossing. Elke wooneenheid geniet van het comfort van een NIBE water/water warmtepomp. De nieuwe residentie, uitgerust met alle moderne technieken, is het live uithangbord van het installatiebedrijf.

NIBE Innotech

Geothermisch comfort

Eddy Gabriels is ervan overtuigd dat we in de toekomst afgestraft worden voor elke vorm van CO2-uitstoot. Nu nog een installatie op fossiele brandstof plaatsen in een nieuwbouwproject lijkt hem dan ook niet verstandig. Een warmtepomp is volgens hem de enige logische oplossing.

Omdat water/water warmtepompen het minst verbruiken en passief koelen, verkiest Eddy dit systeem waar mogelijk. In residentie Ella plaatste hij acht modulerende NIBE S1255-6 PC water/water warmtepompen. De installatie krijgt warmte en koelte uit de aarde via 14 boringen van 73 meter diep, in Tichelmann-verband.

Installateur Eddy ziet het belang van koeling alleen maar toenemen. Hij vindt het een belangrijke extra troef dat deze passief kan gebeuren. Bij passieve koeling moet de warmtepompcompressor niet draaien, enkel de circulatiepompen die het afgekoelde cv-water door de leidingen sturen – een bijzonder energiezuinig proces.

Compact en individueel

Elk appartement, met een woonoppervlakte van 90 à 120 m2, heeft een eigen warmtepomp met ingebouwd boilervat voor verwarming, koeling en warm water. Met hun compacte afmetingen passen de toestellen netjes in de berging. Verwarming en koeling gebeuren via de vloerverwarming. In de badkamers zorgen handdoekradiatoren voor extra warmte.

In elk appartement wordt de temperatuur individueel geregeld en het verbruik afzonderlijk verrekend. De digitale meters in de residentie registreerden de eerste maanden alvast een zeer laag energieverbruik.

Voordelig en op afstand geregeld

De nodige stroom wordt grotendeels geleverd door de PV-installatie van de residentie. De combinatie van een ventilatiesysteem D, geothermie en PV als energie-efficiënte oplossing leverde de appartementen een E-peil van 1 à 11 op, naargelang hun grootte en oriëntatie. Daardoor genieten de eigenaars 5 jaar lang van een vrijstelling van de onroerende voorheffing, zo’n 800 euro per jaar per appartement – een mooie besparing!

De slimme warmtepompen stemmen hun werking af op de voorradige PV-stroom. Bij een stroomoverschot draaien ze wat harder. Het verwarmingswater en het sanitair water fungeren dan als thermisch energieopslagsysteem. Zo wordt er een minimum aan zelf opgewekte stroom geïnjecteerd in het net, wat voordelig is voor de energiefactuur.

De installateur en de gebruikers kunnen de warmtepompen met de NIBE myUplink app vanop afstand regelen via pc, tablet of smartphone. Eddy volgt zo de werking van de installatie op om ze zo energiezuinig mogelijk te houden. De gebruikers kunnen altijd en overal hun comforttemperatuur instellen.

Residentie Ella is een toonbeeld voor syndici en vastgoedmaatschappijen, met de modernste technieken voor een optimaal binnenklimaat, energiezuinig, toekomstbestendig en robuust, en met een gedetailleerde individuele verbruiksafrekening voor elke huurder zoals de Europese energie-efficiëntierichtlijn het vereist.

Kenmerken van dit project

Locatie: Oostrozebeke

Installateur: Innotech - Wielsbeke